Στρασβούργο, 26 Μαρ 2019

Η Ευρώπη έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, προασπίζοντας τα δικαιώματα των καλλιτεχνών

«Η  μάχη για τα Πνευματικά Δικαιώματα ξεκίνησε ως μια τεχνική συζήτηση, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε πάλη για τη ψυχή της Ευρώπης, δηλαδή τον πολιτισμό της. Η συμφωνία δεν εξασφαλίζει μόνο ότι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί θα επιβιώσουν στην ψηφιακή εποχή. Αποδεικνύει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, και τις δυνατότητες που έχουν να παραπλανούν πολίτες και πολιτικούς. Ένα κρίσιμο ζήτημα, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.»

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης, εισηγητής των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ιστορικό. Η Οδηγία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά νομικά τη δίκαιη αμοιβή των δημιουργών και των καλλιτεχνών στο θολό ψηφιακό τοπίο της εποχής μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα δεν επιβάλλει καμία υποχρέωση στους επιμέρους χρήστες. Αντιθέτως, ενισχύει ουσιαστικά τη νομική ασφάλεια των χρηστών όταν αναρτούν και μοιράζονται καλλιτεχνικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Ούτε επιβάλλει το φιλτράρισμα του Διαδικτύου, ούτε καταπατά την ελευθερία λόγου, όπως διέδιδαν μετ´επιτάσεως όσοι είχαν παραπλανηθεί από τις μεγάλες πλατφόρμες. Το επίμαχο Άρθρο 13 αφορά αποκλειστικά ψηφιακές πλατφόρμες όπως το YouTube, που μοιράζονται μεγάλο όγκο καλλιτεχνικού περιεχομένου. Εξαιρούνται μάλιστα ρητά μη εμπορικές ιστοσελίδες, όπως διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες σαν την Wikipedia.

Μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, πέντε διαφορετικές επιτροπές και τρεις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρά το κλίμα πόλωσης που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι διαδικτυακοί κολοσσοί, η συμφωνία στηρίζεται απ΄όλους τους επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς δημιουργών και καλλιτεχνών. Όπως τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης  «Θέλουμε ένα ανοικτό και ελεύθερο διαδίκτυο, χωρίς λογοκρισία. Οι δημιουργοί όμως πρέπει να αμείβονται δίκαια για την ψηφιακή χρήση των έργων τους, από τις πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται τη δουλειά τους, και αυτό εξασφαλίσαμε σήμερα».

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.