Βρυξέλλες, 25 Ιαν 2018

Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της μείωσης των εμβολιασμών

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η  αποφυγή των εμβολιασμών. Διότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη ή ότι δε φτάσαμε ποτέ στο φεγγάρι δεν βλάπτουν κανέναν άλλο πέραν από τους ίδιους. Εκείνοι όμως που διαδίδουν σημεία και τέρατα εναντίων των εμβολιασμών βλάπτουν όχι μόνο το διπλανό τους, αλλά και τα ίδια τους τα παιδιά». Αυτά τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αυξανόμενη επιφυλακτικότητα ως προς τον εμβολιασμό στην Ευρώπη.

Ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μείωσης των εμβολιασμών. «Υπάρχει μια βεβαιότητα: τα κράτη μέλη ελάχιστα μπορούν να πετύχουν από μόνα τους. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και ενδέχεται να διογκωθεί, αν δεν υπάρξει κατάλληλη αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς, επεσήμανε ότι το 2017 είχαν παρατηρηθεί 20.000 περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπήρξαν 1000 κρούσματα, δύο εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.

Τέλος ο Γ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι ίσως δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως, μπορεί όμως να περιοριστεί αισθητά αν προχωρήσει η ΕΕ σε κατάλληλες δράσεις. Όπως είπε, πέρα από την καταπολέμηση της διασποράς των ψευδών πληροφοριών και  ειδήσεων, «το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία προγραμμάτων που θα στοχεύουν στον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων που είναι πιο ευάλωτες ή παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. «Η συντονισμένη δράση», κατέληξε ο κ. Γραμματικάκης, «σε συνεργασία βέβαια και με τα εθνικά συστήματα υγείας, είναι το κλειδί για την αλλαγή μιας επικίνδυνης κατάστασης».

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.