Βρυξέλλες, 22 Νοε 2017

Πολιτική απόφαση η αντιμετώπιση των fake news

«Επιστημονική και ακαδημαϊκή παιδεία για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ.

«Είναι αδύνατο να ορίσουμε τον όρο fake news χωρίς να μπούμε σε μια φιλοσοφική συζήτηση εξετάζοντας την έννοια της αλήθειας», σημείωσε ο Κ. Δασκαλάκης. Και τόνισε ότι  «έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το πώς διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις. Δηλαδή, η ενορχηστρωμένη και αυτοματοποιημένη προώθηση ειδησεογραφικών άρθρων με τρόπο που φαίνεται να κατευθύνεται από πραγματικούς ανθρώπους.» Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνά του σχετικά με τους αλγορίθμους και την τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι, ενώ η τεχνολογία προσφέρει πράγματι εργαλεία για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει αναγκαία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γ. Γραμματικάκης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Η διάδοση ψευδών ειδήσεων δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, το φαινόμενο των fake news γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια κι έφτασε στην αιχμή του μετά τα πρόσφατα ακραία πολιτικά φαινόμενα, όπως η εκλογή του Ντ.Τράμπ και το BREXIT. Δυστυχώς, βλέπουμε και στην Ελλάδα τις επιπτώσεις με τα περίφημα τρολ. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι η Επιτροπή Πολιτισμού πραγματοποιεί αυτήν την τόσο επίκαιρη συζήτηση. Είναι, επίσης, ιδιαίτερη τιμή το ότι συμμετέχει ο συμπατριώτης μου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Η ομιλία του είχε σχετικά αισιόδοξο τόνο, ότι η τεχνολογία ενδέχεται να βοηθήσει, εάν βέβαια το επιθυμεί η πολιτική εξουσία, στη μείωση του φοβερού αυτού φαινομένου και των συνεπειών του.

Στην διόγκωση του φαινομένου οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες φέρουν ειδική ευθύνη. Η Επιτροπή Πολιτισμού μπορεί να είναι υπερήφανη, διότι στην πρόσφατη Έκθεση για τα πνευματικά δικαιώματα υπήρξε πρόνοια να ενισχυθεί η ανεξάρτητη, επαγγελματική δημοσιογραφία. Παράλληλα σε Έκθεση που ανέλαβα ως εισηγητής σχετικά με το παράνομο ψηφιακό περιεχόμενο, η πρόθεσή μου είναι να εξασφαλισθεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.

Είναι γεγονός ότι στο όνομα της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης έχουμε αφήσει το ψηφιακό οικοσύστημα να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. Aποτέλεσμα, τεχνολογικοί γίγαντες να συγκεντρώνουν μονοπωλιακή ισχύ όσον αφορά την πρόσβασή μας στην πληροφόρηση. Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος καθίσταται πλέον επιτακτική και πιστεύω ότι η σημερινή ημερίδα θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιδίωξη αυτή».

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.