01 Μαϊ, 2019

H Ευρώπη κινδυνεύει από τον εαυτό της, αλλά και από τους ορκισμένους της εχθρούς.

H Ευρώπη κινδυνεύει από τον εαυτό της, αλλά και από τους ορκισμένους της εχθρούς.

O Γιώργος Γραμματικάκης μιλάει στο GRTimes.gr και τον Βαγγέλη Στολάκη σε μια συνέντευξη εφ' όλης της πολιτικής ύλης

 

Κύριε Γραμματικάκη, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;

Είναι κρίσιμες. Αυτό άλλωστε ακούγεται και λέγεται από παντού, λίγοι όμως φαίνεται να το πιστεύουν. Έτσι, αντί να συζητούμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, παραμένουμε στις εσωτερικές μας διαμάχες, που δεν έχουν μάλιστα καμιά πρωτοτυπία: Σκάνδαλα, παρελθοντολογία, έκπτωση του πολιτικού λόγου. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη κινδυνεύει από τον εαυτό της, αλλά και από τους ορκισμένους της εχθρούς. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών.

Γιατί να ψηφίσουν οι Έλληνες το «Ποτάμι» και γιατί τον Γιώργο Γραμματικάκη;

Το Ποτάμι είχε πάντα μια συνεπή Ευρωπαϊκή πορεία, ενώ η κοινοβουλευτική του παρουσία ήταν σύμφωνη με τα Εθνικά συμφέροντα, χωρίς παρωπίδες. Αξίζει λοιπόν την ψήφο των πολιτών. Όσο για μένα θα ήθελα να κριθώ όχι μόνον από το παρελθόν μου, αλλά και από την γόνιμη, νομίζω, μέχρι τώρα πορεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ποτάμι δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν διανύει την καλύτερη περίοδό του. Εκτιμάτε ότι θα επανακάμψει; Τι πρέπει να κάνει το κόμμα για να ξαναγυρίσουν οι ψηφοφόροι;

Είναι ευρύτερα αποδεκτό, ότι οι δημοσκοπήσεις σπάνια επιβεβαιώνονται στις κάλπες. Δεν θα ισχυριζόμουν όμως, από την άλλη, ότι το Ποτάμι βρίσκεται σε άνθιση, και οι προοπτικές του για το μέλλον βέβαιες. Χρειάζονται πολλά, από όλους μας, για να ανακτήσει το Ποτάμι την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των πολιτών. Αν όμως επιτύχει ένα αξιόλογο ποσοστό στις Ευρωεκλογές, το πρώτο μεγάλο και δύσκολο βήμα θα έχει γίνει.

Λάθη στο Ποτάμι έγιναν; Ήταν λάθος η εμπιστοσύνη σε πολιτικά στελέχη που χτύπησαν την πόρτα, τους ανοίξατε να μπουν, πήραν έδρες και μετά αποχώρησαν;

Προφανώς και ήταν λάθος η εμπιστοσύνη που έδειξε το Ποτάμι σε στελέχη που, «χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ» το εγκατέλειψαν, για πιο βέβαιες επιλογές. Μετρητές όμως ήθους, και κυρίως, πολιτικού ήθους, δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί. Οι παθογένειες, άλλωστε, του πολιτικού μας συστήματος είναι από παλιά γνωστές. Εύκολα λοιπόν θα μπορούσαν να περιορισθούν αν ίσχυε μια αυστηρή διάταξη, που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της έδρας, σε περίπτωση μετακινήσεως σε άλλο κόμμα. Παρόμοιες εξυγιαντικές προθέσεις δεν έχει όμως δείξει το πολιτικό μας σύστημα, και ειδικά τα ισχυρά του κόμματα. Η έκπτωση των πολιτικών αξιών είναι λοιπόν πανταχού παρούσα, και οι συνέπειες της επικίνδυνες.

Λάθη ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε;

Φυσικά και έκανε. Το παραδέχεται και ο ίδιος, και η αυτοκριτική του είναι συχνή και έντιμη. Το Ποτάμι, για παράδειγμα, προσεχώρησε πολύ αργά στο ΚΙΝΑΛ, ενώ έφυγε πολύ νωρίς. Τα λάθη του Σταύρου είναι λοιπόν υπαρκτά, όπως όμως είναι και οι αρετές του. Θα έλεγα ότι υπερισχύουν κατά πολύ οι δεύτερες.

Είστε ευρωβουλευτής από το 2014. Η Ευρώπη είναι ένα διευθυντήριο που δίνει μόνο εντολές, σύμφωνα με την εικόνα που ορισμένοι έχουν περάσει στα ΜΜΕ της χώρας;

Αυτή η απλοποιημένη εικόνα της Ευρώπης, ότι δήθεν αποτελεί ένα διευθυντήριο, είναι μακριά από την πραγματικότητα. Ασφαλώς, τα ισχυρά κράτη επηρεάζουν περισσότερο τις αποφάσεις της. Τίποτε όμως δεν μπορεί να εγκριθεί, χωρίς την συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι δημοκρατικά εκλεγμένο, η του Συμβουλίου, που αντιπροσωπεύει τα κράτη μέλη. Η Ευρώπη δεν πάσχει από δημοκρατία, χρειάζεται όμως ολοκλήρωση και εμβάθυνση των θεσμών της.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Πως μπορούμε να επαναπατρίσουμε αυτό το... κεφάλαιο;

Με σοβαρότητα, ευθύνη και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αυτά ακριβώς που λείπουν, χρόνια τώρα, από την ζωή της πατρίδας μας. Αν όμως, κάποια στιγμή, κερδίσουμε το μέλλον μας, η επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων θα είναι το πιο πολύτιμο δώρο για την χώρα. Όχι μόνον επειδή θα είναι οπλισμένοι με σπουδαίες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλά και επειδή θα μεταφέρουν το πνεύμα της αξιοκρατίας και της αριστείας, που είναι σταθερά κεκτημένα στις προοδευτικές χώρες της Ευρώπης.

Σε περίπτωση νέας εκλογής σας ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στην επόμενη ευρωβουλή;

Θα τις αναφέρω επιγραμματικά: Η ανεργία των νέων, που πλήττει κυρίως τις χώρες με μακροχρόνια κρίση, όπως η Ελλάδα. Η εμβάθυνση, όπως ήδη είπα, και η ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών θεσμών -αλλιώς, είναι δυσοίωνο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Τέλος, η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, που η Ευρώπη ήδη πρωτοπορεί. Εννοείται, ότι ο Πολιτισμός και η προστασία του Περιβάλλοντος, που επικεντρώθηκα στην τωρινή θητεία μου, θα παραμείνουν στα ενδιαφέροντα μου.

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ποτάμι μετεκλογικά; Κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ και γιατί;

Κάθε παρόμοια συζήτηση είναι πρόωρη και θα έλεγα, θεωρητική. Με πιο σκληρά λόγια, χαμένος χρόνος. Πρώτα πρέπει να αναδείξουν οι κάλπες τις δυνάμεις ή τους συσχετισμούς των κομμάτων, και στην συνέχεια τις προθέσεις και τα προγράμματά τους. Για ένα πράγμα είμαι ωστόσο βέβαιος: Ότι το Ποτάμι δεν θα λάβει υπόψη του μόνον τις δικές του επιθυμίες ή το πρόγραμμα, αλλά και τι θα είναι ωφέλιμο για τη χώρα.

 

 

   

european parlament to potami

topTOP

×

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.